Parazita ellen mit lehet tenni?

Szponzorált tartalom

parazita
parazita

A természetben sokféle élősködő van, például a csodaszép orchidea is egy közülük. Bizonyos növények tudnak ennek ellenére egymással szimbiózisban élni, viszont mi emberek nehezen viseljük, ha a szervezetünknek oda nem való élőlényt kell táplálnia.

A különböző férgek, amelyek általában mosatlan gyümölcsökkel vagy hasonlóképp, higiéniával is összefüggő módon juthatnak az emberi testbe, sok galibát tudnak okozni. Az állatoktól is összeszedhetjük, továbbá a nem megfelelő ivóvíz is veszélyt jelent ebből a szempontból. Az egyik legveszélyesebb parazita a galandféreg, mely persze nem mindennapi, viszont annál nagyobb fennforgást tud okozni!

A fáradtság, krónikus hasmenés és a puffadás, valamint émelygés is egyértelmű jelei lehetnek annak, hogy parazita van a szervezetben. 

De mégis hogyan akadályozhatjuk meg, hogy ezek a paraziták bejussanak, illetve ha már odabent vannak, miként szabadulhatunk meg tőlük?

A válasz a béltisztításban rejlik, legalábbis számos élősködőnek inthetünk búcsút azáltal, hogy rendszeresen végzünk belső tisztítást. Nem kell megijedni, ez semmilyen drasztikus módszert nem vonz magával, hiszen kiváló, szájon át alkalmazható por vagy kapszula, tabletta formájában elérhetőek a parazita elleni tisztítókúrák, illetve az elengedhetetlen féregirtó gyógyszerek!

Szerológiai vizsgálattal kimutatható, hogy van e parazita a szervezetben, de végezhetnek mikroszkópos vizsgálatokat is, amennyiben fennáll a gyanúja a problémának. A leggyakoribb bélférgek között az orsóféreg, cérnagiliszta és ostorféreg, amelyek sajnos sokaknál okoznak problémát. Ezek közül vannak egysejtű és többsejtű fajták. Utóbbi egészen nagyra tud nőni, hozzá már biztosan nem lesz szükség mikroszkópra, hogy egyértelműen kijelenthessék jelenlétét.

Léteznek vény nélküli parazita-ellenes szerek is, amelyeket beszerezve és megfelelően szedve meg lehet szabadulni a hívatlan vendégektől.