Most informálódtam először az inverterről, amely szükséges a napelem rendszerekhez.

Szponzorált tartalom

Az inverter napelem rendszerek
Az inverter napelem rendszerek

Végre itt az az igazi tavaszi időjárás, amelyet minden évben úgy várok. Nem véletlen, hiszen igazi tavaszi személy vagyok. A színtípusomhoz tartozó színek is tavasziasak, illetve a születési hónapom is tavaszra esik. Imádom a virágok illatát, a zöld természetet, a csinos ruhákat, amelyet leginkább ilyenkor tudok magamra ölteni. A téli hidegben inkább arra figyelek, hogy ne fázzak, nyáron pedig annyira fullasztó a hőség, hogy olyankor azon az elven vagyok, hogy minél kevesebb ruha legyen rajtam. A napsütésben autót vezetve figyeltem fel egy napelem rendszerre, amely az egyik útszakaszon található meg hazafele. Szerintem nem egy szép látvány maga a napelem rendszer, de elkezdett érdekelni, ezért utána is olvastam a témának.

Rengeteg cikk található róla az interneten, hazánkban is egyre inkább teret kap magának ez a rendszer. Ha az emberek nem is gondolnak abba bele, hogy ez mennyire környezettudatos, akkor legalább az hatással lehet rájuk, hogy a havi villanyszámlák gyakorlatilag lenullázódnak. A napelem rendszernek köszönhetően több energia is termelődhet, így a maradék a közös hálózatba megy, amire a szolgáltató fizet is. Tehát energiatermelővé is válik az a háztartás, amely napelem rendszert épített.

El sem tudtam képzelni, hogy működhet egy napelem rendszer, hiszen nem vagyok egy nagy zseni ezekhez. Nem tudtam, hogy létezik hozzá egy inverter, amely az egész rendszert összeköti az elektronikai berendezéseinkkel. Ha nem lenne inverter, az árammal működő termékeink sem működnének. Tehát elmondható, hogy az inverter napelem rendszer elengedhetetlen része. Az inverter különféle méretekben kapható, hogy a megfelelő áramellátásban legyen része az abba beruházók számára. Ennek a szerkezetnek a teljesítményének van egy felső határa, éppen ezért érdemes egy nagyobb teljesítményűbe befektetni, hiszen, ha a későbbiekben várható bővülés, akkor sokkal megterhelőbb a pénztárcának egy újra cserélni, mintha már alapból is egy nagyobb kapacitásút kér az ember. A megfelelő inverterhez meg kell adni, hogy a háztartás éves fogyasztása mennyi. Legtöbben beleesnek abba a hibába, hogy csak az aktuális fogyasztást veszik figyelembe és az alapján vásárolnak invertert is. Az inverter napelem rendszerek esetében kiemelten fontos, és épp ezért amennyiben jó minőségű márkás invertert választunk, akkor a gyártó több évnyi garanciát is vállal rájuk, amely a szerkezet javítását vagy cseréjét jelenti.

Számomra nagyon érdekes ez az inverter dolog, így amikor a témában keresgéltem, találtam rá egy napelem rendszer pályázatra, amely által 0%-os hitelt is fel lehet venni. Az oldalon minden információ megtalálható arról, hogy mit kell tudni egy napelem rendszerről, ahogyan az inverterekről is. Szimpatikus, hogy szeretnék fellendíteni ezt a piacot is, hiszen a környezettudatosság napjainkban kiemelkedően fontos téma. A családok, kisebb háztartások, társasházak és lakásszövetkezetek is részt vehetnek ebben a támogatásban, amelyet nem csak napelem rendszerre lehet igénybe venni, hanem bármely más energiahatékonyságban is szerepet játszó dolog, mint a nyílászárócsere, a hőszivattyúk stb.